Kunstlezing over Artemisia Gentileschi! Powervrouw uit de 17de eeuw

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 18 november 2021

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Schilderwerken De Boer Zaal

Entreeprijs
EURO 10,00 per persoon (inclusief koffie/thee).

TICKETS online

Kunstlezing over Artemisia Gentileschi! Powervrouw uit de 17de eeuw

Op donderdag 18 november a.s. verzorgt kunsthistoricus –Martijn Pieters- een lezing in De Brink over Artemisia Gentileschi! Powervrouw uit de 17de eeuw

Voor het eerst zal er in een Nederlands museum een veelvoud aan schilderijen van Artemisia Gentileschi (1593-na 1654) te zien zijn. Als dochter van de schilder Orazio Gentileschi (1563-1639) werd zij samen met haar broers in Rome in de schilderkunst onderwezen.

Zij bleef veruit het meest talent te hebben, waardoor zij verder kunstonderwijs kreeg. Agnolo Tassi leerde haar de leer van het perspectief maar verleidde en verkrachtte haar ook, wat Artemisia en haar vader uiteindelijk deed besluiten hem voor het gerecht te dagen. Tassi werd na veel verhoren schuldig bevonden en tot verbanning uit Rome veroordeeld. Uitgevoerd werd het vonnis echter niet. Ze zou daarop met de schilder Pierantonio Stiattesi uit Florence trouwen en zich in Florence vestigen. Daar werd zij zelfs tot het Sint Lucasgilde toegelaten, wat uitzonderlijk was voor een vrouw! Haar verdere leven bracht haar naar Rome, Venetië, Genua, Napels en Engeland, waar zij vele opdrachten uitvoerde voor adelen burgerij. Haar vader was een goede vriend van de beruchte Caravaggio, waardoor ook Artemisia in diens stijl met veel licht en donker en drama werd onderwezen. Een eerste kennismaking met een bijzondere vrouw en kunstenares uit de 17de eeuw.

Tentoonstelling: Artemisia. Vrouw en macht. 26 september 2021 tot en met 23 januari 2022, Enschede, Rijksmuseum

De lezing begint om 20.00 uur; een half - eerder gaat de zaal open. De kaarten kosten € 10,00 inclusief koffie/thee.

TICKETS online