Kunstlezing ‘Frans Hals en de modernen’ Uitverkocht

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 6 december a.s

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 8 per persoon (inclusief koffie/thee)

Aanmelden
Anneriek Dekker, de kunstlezing is helaas al uitverkocht.

Kunstlezing ‘Frans Hals en de modernen’ Uitverkocht

Op 6 december a.s. verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters in Sociaal-Cultureel Centrum De Brink in Obdam de laatste kunstlezing van dit jaar.  

Frans Hals wordt gerekend tot de canon van de Hollandse 17e eeuwse schilderkunst en wordt dikwijls in één adem genoemd met Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Johannes Vermeer. Toch is dat niet altijd zo geweest.

Na zijn dood in 1666 werd Frans Hals langzaam vergeten, zijn schetsmatige schilderstijl werd, net zoals die van de late Rembrandt niet langer gewaardeerd. Het was echter juist deze schilderstijl, die tweehonderd jaar na zijn dood werd weer werd opgemerkt door jonge schilders als Edouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Stuk voor stuk waren ze zeer onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl, die ‘impressionistisch’ overkwam.

Deze schilders ondernamen zelfs ‘kunstpelgrimages’ naar Haarlem om daar in de voorloper van het Frans Hals Museum de werken zelf te kunnen aanschouwen. Whistler moest de schilderijen zelf aanraken, Van Gogh schrijft in een brief aan zijn broer in 1885 dat Frans Hals wel zevenentwintig verschillende tonen zwart gebruikt. Ook de Duitse Max Liebermann was zeer onder de indruk van de snelle stijl van Frans Hals en Rembrandt. Hij zei: ‘Als ik Frans Hals zie, krijg ik lust om te gaan schilderen, maar als ik Rembrandt aanschouw wil ik er het liefst meteen weer mee ophouden’. Kortom, Frans Hals werd plotseling weer een modern idool en had een enorme invloed op de schilderkunst.

Het Frans Hals Museum brengt tussen 13 oktober 2018 en 10 februari 2019 werken van Frans Hals en zijn 19e eeuwse bewonderaars samen in een tentoonstelling. Voldoende aanleiding voor Martijn Pieters om voor u deze boeiende lezing te verzorgen.

Wilt u deze lezing niet missen? Meld u dan alvast aan via Anneriek Dekker.