Terugblik Festival Obdam voor Oekraïne 7 mei

Wat een geweldige dag hebben we met elkaar beleefd. Muziek, een drankje, wat te eten en een goed gesprek. Even de vervelende beperkingen van de afgelopen 2 jaren vergeten………maar toch niet helemaal. Het festival stond natuurlijk in het teken van hulp aan de Oekraïense bevolking die de verschrikkingen van een oorlog moet doormaken. Het is een prachtige – maar door het gekozen goede doel -indrukwekkende dag geworden. Onderstaand een kort verslag met aan het einde een dankwoord en de bekendmaking van het bedrag dat deze dag voor het goede doel heeft opgeleverd.

Al heel vroeg zaterdagochtend waren de vrijwilligers van De Brink in grote getalen aanwezig. Onder het genot van een kop straffe koffie werden de taken verdeeld en gingen we aan de slag om het Kerkplein om te toveren in een festivalterrein. Toen het podium was geïnstalleerd door de leverancier, was het aan de technici om het licht en geluid te installeren. Een enorme klus met een wirwar aan snoeren die allemaal op het juiste contact moesten worden aangesloten. Een andere groep vrijwilligers zorgde voor de aanvoer van goederen en heeft de bar, koeling etc. geïnstalleerd. Weer een andere groep heeft het festivalterrein piekfijn ingericht. Rond 12.30 - werd er een heerlijke lunch geserveerd door vrijwilligers. Na deze “broodnodige” versterking was het tijd om de puntjes op de i te zetten en werden alle installaties en andere voorzieningen getest. Daarna snel thuis verkleden en weer door. In de tussentijd was de eerste shift barvrijwilligers ook gearriveerd en geïnstrueerd. Alles stond klaar om de muziek te starten en de bezoekers te ontvangen.

Rond 14.30 - klonken de eerste klanken van ons aller Landlubbers en je gelooft het niet, maar op datzelfde moment kwamen de eerste zonnestralen door. Na het optreden van de mooi uitgedoste heren, heeft burgemeester Monique Bonsen ons toegesproken en gaf Jan Pilkes van de Stichting Caritas tekst en uitleg over het goede doel van deze dag.

Na deze toespraken was het woord aan een viertal Oekraïense vluchtelingen en een tolk die graag wilden vertellen wat hen is overkomen en hoe ze de opvang in Koggenland ervaren. Deze mensen maken deel uit van een groep Oekraïense vluchtelingen die Nederlandse les krijgt in De Brink. Aansluitend aan dit intermezzo was er een bijzonder optreden van Olexandr Chumchuck die het Oekraïense volkslied op krachtige en bijzonder indrukwekkende wijze ten gehore bracht. De emoties onder de Oekraïense vluchtelingen liepen hoog op. Het was hartverwarmend om te zien hoe onze burgemeester zich achter het podium over hen ontfermde.

Inmiddels was het festivalterrein volgestroomd, er waren ook opvallend veel kinderen die zichtbaar genoten. De mensen achter de bar hadden hun handen vol om iedereen van een drankje te voorzien, maar dat is ze uitstekend gelukt. Daarnaast was het Pizza-Station aanwezig om ervoor te zorgen dat iedereen ook iets te eten kon krijgen.

Rond de klok van 18.00 - stond er weer eten klaar voor de vrijwilligers die inmiddels waren afgelost door een verse groep. Met de muziek van Spangle, Neil Young Coverband, Os Bravos, Anya Hinkle en afsluitend KrentenbrØØd was het verdere programma van de avond prima verzorgd en was er uiteindelijk ook een aantal mensen op de dansvloer te vinden. Rond 22.30 - werd het festival afgesloten en ging iedereen tevreden huiswaarts. Voor de vrijwilligers was het vervolgens opruimen geblazen. Rond 01.00 - ging iedereen moe maar voldaan naar huis.

Een groot aantal Obdammer sponsoren heeft een fantastisch bedrag bij elkaar gebracht. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven of organisaties die goederen of een dienst ter beschikking hebben gesteld. De Brink heeft hier zelf de opbrengst van de consumpties aan toegevoegd, waardoor we op een totale opbrengst van € 9.404 uitkomen. Dit bedrag zal binnenkort aan de heer Pilkes van de Stichting Caritas worden overhandigd.

De Brink bedankt de sponsoren voor alle donaties en support in de vorm van goederen of diensten. Uiteraard ook een dankwoord aan het kerkbestuur voor het beschikbaar stellen van het festivalterrein. Daarnaast een groot compliment aan alle vrijwilligers, de beheerders van De Brink en niet te vergeten alle bezoekers van het festival. Door jullie fantastische inbreng en aanwezigheid is deze dag speciaal en een groot succes geworden!