Kunstlezing: Ridders en Romanovs

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 5 november a.s.

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 10 per persoon (inclusief koffie/thee)

Info
Anneriek Dekker

Voor reservering kaarten klik op onderstaande link
KUNSTLEZING: Ridders en Romanovs

Kunstlezing: Ridders en Romanovs

Op donderdagavond 5 november a.s. verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters weer een interessante kunstlezing in De Brink. Dit keer is het onderwerp ‘Ridders en Romanovs. Middeleeuwse kunst uit de schatkamers van de Hermitage’.

In de late 18de en de hele 19de eeuw is er in de westerse wereld een ware middeleeuwenrevival gaande. Worden aan de ene kant door de secularisatie kerken leeggehaald, aan de andere kant worden de vroegere reliekhouders, liturgische voorwerpen, altaarstukken en handschriften door de adellijken en industriëlen verzameld. Hun collecties vormen tot de dag van vandaag de kern van vele grote musea, zo ook in de Hermitage in St. Petersburg.

Vooral de tsaren Paul I, Nicolaas I en Alexander III kochten veel middeleeuwse voorwerpen voor hun collecties. De laatste sloeg in 1884 toe, toen hij voor naar huidig geld € 30 miljoen, de vermaarde collectie Bazilevski opkocht. Prachtige voorwerpen van email, zilver en ivoor van uiteenlopende materialen en voorstellingen komen eindelijk naar Amsterdam, nadat de tentoonstelling eerder werd uitgesteld. In de lezing wordt de middeleeuwenrevival in een breder perspectief geplaatst en worden van een flink aantal voorwerpen de functie en iconografie aan de hand van vergelijkingsmateriaal besproken.

Tentoonstelling

Wilt u, na de lezing van Martijn Pieters, nog meer weten over dit onderwerp, dat wijzen wij u graag op de tentoonstelling die van 17 oktober tot en met 31 december 2020 plaatsvindt in de Hermitage in Amsterdam. Deze tentoonstelling, die de naam ‘Romanovs in de ban van de Ridders’ draagt, sluit mooi aan bij de lezing van Martijn Pieters.

De lezing in De Brink

Ook deze boeiende lezing wil de kunstliefhebber beslist niet missen! Bestel dus snel uw kaarten en wees verzekerd van plaatsen. Die zijn vanzelfsprekend, in verband met de geldende Corona-regels, iets beperkter dan u gewend bent.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 5 november a.s. vanaf 20:00 uur. De zaal (Lisettezaal) is open vanaf 19:30 - en de entreeprijs bedraagt € 10,– (inclusief koffie/thee).

Info via anneriek@quicknet.nl.

Voor reservering kaarten klik op onderstaande link
Kunstlezing: Ridders en Romanovs