Details

Locatie
De Brink

Datum
Donderdag, 19 oktober a.s

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 8 per persoon (inclusief koffie/thee)

Aanmelden
Anneriek Dekker

Omschrijving

Donderdag 19 oktober a.s. is er weer een bijzondere kunstlezing te bezoeken in De Brink. Deze avond is Martijn Pieters als spreker weer te gast in De Brink. Op zijn eigen sublieme manier vertelt hij over Emanuel de Witte (1627-1692) en het Nederlandse kerkinterieur.

Na de succesvolle tentoonstelling over Caesar van Everdingen vorig jaar stelt het Stedelijk Museum Alkmaar dit keer weer een belangrijke maar minder bekende 17-eeuwse schilder voor. Emanuel de Witte werd dan wel geboren in Alkmaar, zijn leven, dat een aaneenschakeling was van schandalen, schulden en problemen met opdrachtgevers speelde zich grontendeels af in Delft en Amsterdam.

Hoewel hij vooral bekend en zeer gewaardeerd werd om zijn kerkinterieurs, die hij baseerde op kerken in Delft en Amsterdam, is zijn oeuvre breder. Als jonge schilder maakte De Witte ook een aantal Bijbelse en mythologische onderwerpen op klein formaat en portretten. Daarnaast legde hij de bedrijvigheid in en bij de beurs van Amsterdam in een aantal schilderijen vast. Het zijn echter toch de kerkinterieurs, die de 17de eeuw weer heel dichtbij brengen.