Kunstlezing Het Lam Gods van Jan van Eyck: ‘Het mooiste werk van het Christendom’.

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 27 februari a.s

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 10 per persoon (inclusief koffie/thee)

Info
Anneriek Dekker

Voor reservering kaarten klik op onderstaande link
KUNSTLEZING HET LAM GODS VAN JAN VAN EYCK: ‘HET MOOISTE WERK VAN HET CHRISTENDOM

Kunstlezing Het Lam Gods van Jan van Eyck: ‘Het mooiste werk van het Christendom’.

Donderdag 27 februari a.s. verzorgt kunsthistoricus –Martijn Pieters- een lezing in De Brink over Het Lam Gods van Jan van Eyck: geschiedenis, iconografie en invloed van ‘het mooiste werk van het christendom’.

In 1425 bestelde de Gentse schepen JodocysVijd (+1439) voor zijn kapel in de kooromgang van de St. Baafskerk een altaarstuk, dat blijk moest geven van zijn devotie, maar ook van zijn status. Het zou één van de grootste altaarstukken worden, dat in de 15de eeuw in het Noorden werd gemaakt. Als uitvoerende schilders koos hij niet de minste: Hubert van Eyck (ca. 1385-1426), die echter al een jaar later zou overlijden. De opdracht werd voltooid door zijn jongere broer Jan van Eyck (ca. 1390-1441), die tot één van de meest gevraagde schilders zou uitgroeien. Het Lam Gods, zo genoemd naar de voorstelling op het centrale paneel aan de binnenzijde, is een zog. triptiek (drieluik) dat geopend en gesloten kon worden, al naar gelang de eisen van de liturgie. Het geheel kent een complex iconografisch programma, dat de hele geschiedenis verbeeld, van de komst van Christus tot en met het liturgische offer in de vorm van het Lam Gods. Daarnaast blinkt het door iconografische en technische inventies uit en is het ware een lust voor het oog. Dit leidde dan ook tijdgenoten en latere bewonderaars tot uitspraken als: ‘een groots en kostbaar altaarstuk, geschilderd met artistieke genialiteit’ en ‘het mooiste werk van het christendom’. Ondanks Reformatie, de komst van Napoleon, verkoop van onderdelen en roof door de Nazi’s is het geheel ongeschonden te bewonderen in de kerk waar het ooit voor gemaakt is. Alhoewel, ongeschonden? Sinds een diefstal in 1934 is één paneel nog steeds zoek. Sindsdien zijn er talloze hypotheses opgesteld en zoektochten ondernomen. Tevergeefs tot nu toe.

Tentoonstelling: Van Eyck. Een optische revolutie. 01 februari tot en met 30 april 2020, Gent, Museum voor Schone Kunsten

De lezing begint om 20.00 uur; een half uur eerder gaat de zaal open. De kaarten kosten € 10,00 inclusief koffie/thee.

Info via anneriek@quicknet.nl.

Voor reservering kaarten klik op onderstaande link
KUNSTLEZING HET LAM GODS VAN JAN VAN EYCK: ‘HET MOOISTE WERK VAN HET CHRISTENDOM