Kunstlezing Pieter Bruegel de Oude, schilder van boeren, demonen en meer

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 14 november a.s

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 8 per persoon (inclusief koffie/thee)

Aanmelden/info
Anneriek Dekker

Kunstlezing Pieter Bruegel de Oude, schilder van boeren, demonen en meer

Op donderdag 14 november a.s. verzorgt kunsthistoricus –Martijn Pieters- in De Brink een lezing over Pieter Bruegel de Oude, schilder van boeren, demonen en meer.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat in Brussel Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569) overleed. Hij is één van de belangrijkste vernieuwers in de 16de-eeuwse noordelijke schilderkunst geweest. Naast religieuze voorstellingen, die hij echter zeer anders weergaf dan de traditie wilde, is hij vooral bekend geworden om zijn verbeelding van aspecten van het dagelijkse leven die, gezien de vele kopieën, gretig aftrek vonden.

Zo vindt de ‘Volkstelling te Bethlehem’ bij Bruegel (zie afbeelding) plaats in een besneeuwd Vlaams landschap en maakte hij een serie van zes schilderijen, nu gedeeltelijk in Wenen, die de seizoenen van het jaar verbeelden. Beroemd is ook zijn verbeelding van de ‘Nederlandse spreekwoorden’, waarvan vele nog bekend zijn en voor een glimlach zullen zorgen. Op dit moment zijn er nog iets meer dan 40 authentieke schilderijen van hem bekend, die in talloze kopieën nagevolgd zijn.

Het overlijden van deze schilder werd en wordt het hele jaar met verschillende manifestaties en tentoonstellingen gememoreerd. Een overzicht van zijn schilderijen is echter tijdloos.

Dat is ook de aanleiding voor kunsthistoricus Martijn Pieters om een lezing voor te bereiden over deze bijzondere kunstenaar. Indien uw belangstelling is gewekt, adviseren wij u snel kaarten te bestellen. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de animo voor de kunstlezingen van Martijn Pieters zeer groot is.

De lezing begint om 20.00 uur; een half uur eerder gaat de zaal open. De kaarten kosten € 8,00 inclusief koffie/thee.

Aanmelden/info via anneriek@quicknet.nl.