Kunstlezing Sprezzatura, Italiaanse schilderkunst 1860-1910

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 10 oktober a.s

Tijdstip
20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur

Zaal
Lisettezaal

Entreeprijs
EURO 8 per persoon (inclusief koffie/thee)

Aanmelden/info
Anneriek Dekker

Kunstlezing Sprezzatura, Italiaanse schilderkunst 1860-1910

Op donderdag 10 oktober a.s. verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters weer een uiterst boeiende lezing in Sociaal-Cultureel Centrum de Brink in Obdam. Pieters gaat het dit keer hebben over Sprezzatura! Italiaanse schilderkunst 1860-1910.

Al sinds het begin van de zomer biedt het Drents Museum in Assen een overzicht van een onbekend gedeelte van de Italiaanse kunstgeschiedenis. Binnenkort besteedt Martijn Pieters, op zijn eigen enthousiasmerende wijze, aandacht aan deze Italiaanse schilderkunst uit de periode van 1860 tot 1910.

Roept de term ‘Italiaanse kunst’ vooral gedachten aan de oudheid, maar vooral aan de renaissance of de barok op, daar stopt het echter niet. 19de-eeuwse meesters als Federico Zandomeneghi, Giacomo Favretto en Filippo Palizzi werkten moderne maar ook historische onderwerpen in een verfijnde stijl uit. Zij waren virtuozen, zij hadden sprezzatura (de schijn van moeiteloosheid)!

De jong gestorven Giovanni Segantini schilderde in een impressionistische toets berglandschappen, portretten en genrestukken. Ook Antonio Mancini zou zich deze stijl eigen maken. Umberto Boccioni werkte tot zijn toetreding tot het futurisme ook in verschillende figuratieve stijlen. De schilderijen tonen niet alleen het nieuwe Italië van de 19de eeuw, maar ook een vergeten stuk van de Italiaanse kunstgeschiedenis.

Kortom, een lezing die de kunstliefhebber niet mag missen. Bestel snel uw kaarten. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de animo voor de kunstlezingen van Martijn Pieters zeer groot is.

De lezing begint om 20.00 uur; een half uur eerder gaat de zaal open. De kaarten kosten € 8,00 inclusief koffie/thee.

De expositie in het Drents Museum in Assen is nog te bezoeken tot 3 november 2019.

Aanmelden/info via anneriek@quicknet.nl.