Kunstlezing, Nederland in het jaar 1000

Locatie
Sociaal-Cultureel Centrum De Brink

Datum
Donderdag, 14 december 2023

Tijdstip
Zaal open 19:30 uur

Zaal
Schilderwerken De Boer Zaal 2

Entreeprijs
EURO 13,50 per persoon (inclusief koffie/thee)

TICKETS-online

Kunstlezing, Nederland in het jaar 1000

Op donderdagavond 14 december 2023 verzorgt kunsthistoricus Martijn Pieters weer een interessante kunstlezing in De Brink. Dit keer over Nederland in het jaar 1000.

1000 jaar terug vormde het huidige Nederland onderdeel van het grotere keizerrijk, dat bestuurd werd door de dynastie der Ottonen. Het was een periode van grote ontwikkelingen op diverse gebieden. Abdijen als Egmond en Elten en residenties als het Valkhof in Nijmegen en het Paleis Lofen in Utrecht waren belangrijke centra van macht en cultuur. Utrecht, als bisschopsstad en residentie werd een aantal malen door de keizer bezocht. Daarnaast speelde Maastricht met de Sint Servaas een grote rol in de Maasvallei. In deze centra werden handgeschreven boeken verlucht met miniaturen, werden gouden reliekschrijnen gemaakt en ivoren olifantstanden tot drinkhoorns vermaakt. Voor het eerst zal het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden aan de hand van archeologische vondsten en kunstvoorwerpen uit vele verschillende internationale collecties proberen deze onbekende, maar zeer boeiende periode met prachtige voorwerpen, waaronder de schatvondst van Hoogwoud, tot leven te brengen.

Tentoonstelling: Het jaar 1000. Nederland in het midden van de Middeleeuwen. 13 oktober 2023 t/m 17 maart 2024, Leiden, Rijksmuseum voor Oudheden.